Pro příznivce zdravého životního stylu je kopřiva dvoudomá, u nás volně rostoucí, nepostradatelnou bylinou, zatímco pro ostatní jen plevel, který píchá. Roste u nás také kopřiva konopná, ze které se tkanina skutečně vyrábí, ale to je práce pro odborníky na bio textil.
rostliny kopřivy
Kopřivu dvoudomou můžete zařadit do svého jídelníčku, udělat si z ní šťávu a další „elixíry“, pokud jste se rozhodli také začít se zdravým životním stylem, pro Váš organismus bude jen přínosem – obsahuje totiž především železo, ale také velké množství vitamínů a léčivých látek, podporuje krevní oběh, snižuje hladinu cukru v krvi, je močopudná, čistí krev a posiluje organismus. Řeknete si jistě, že chuťově asi nebude nic moc, a máte pravdu, ale při vhodné kombinaci surovin a při správném dávkování Vám může chutnat.

Pochopitelně se musí nejdříve kopřivy natrhat, nejlépe v místech, kde je čisté životní prostředí, tedy ne u silnic, a určitě ne ve městech, nezapomeňte přitom na rukavice, kromě kopřivového čaje, který si připravíte tradičně vylouhováním kopřiv v horké vodě, existuje mnoho dalších receptů, jak kopřivu využít.
běruška na kopřivě
Kopřivová šťáva:
–        hrst čerstvých kopřiv rozmixujte ve studené vodě a prolijte přes plátýnko, získáte tak čerstvou šťávu, při zachování všech vitamínů, kterou můžete rovnou pít.
Kopřivový sirup:
–        velké množství kopřiv nechte louhovat 24 hodin v převařené, lehce vychladlé vodě, do které přidejte vymačkaný citron, druhý den pomalu zahřívejte, přidejte cukru v poměru 1 kilo na 1,5 litru vody, a míchejte do rozpuštění. Následně rozlijte do lahví a zavařte při teplotě 80 stupňů. Můžete si ho přidávat do čaje, nebo ho můžete pít s vodou.
voda na rostlině
Kopřivová tinktura:
–        čerstvé kopřivy dejte do sklenice a přelijte tvrdým alkoholem (nejlépe domácí slivovicí nebo vodkou). Tato tinktura je skvělá na popáleniny, když hned po spálení přetřete místo tinkturou, rána se stáhne a nevznikne puchýř. Můžete ji použít také k desinfekci drobných poranění.
Polévka s kopřivou:
–        hrst kopřiv přidejte k ostatní zelenině, uvařte společně a nakonec rozmixujte, výsledkem je krémová polévka, která je chuťově opravdu dobrá.