Mobilní telefony nás dnes provází životem prakticky na každém kroku. Staly se jeho běžnou součástí. Umožňují nám volat, psát i přijímat SMS, poslouchat hudbu, přístup na internet kdykoliv a kdekoliv, nemluvě o spoustě her, kterými si můžeme ukrátit čas například během dlouhé cesty autobusem.
indikátory různého stupně nabití baterie
Vzpomínáte ještě na první prototypy před dvaceti lety? S malými displeji, umožňující pouze volání a psaní (i přijímání) zpráv a z her jsme tu měli nanejvýš Hada. Je ale pravdou, že ten byl skutečně návykový a hraje se dodnes, byť v modernější podobě.

S rostoucím počtem funkcí i zvyšující se „inteligencí“ začala vyvstávat otázka, jak ono zařízení udržet „mobilní“. Šlo hlavně o to, aby jej uživatel nemusel mít po celou dobu používání zapojený v nabíječce. Řešením se opět ukázaly nové technologie. Čím dál lepší baterie https://www.lightpark.cz/baterie/umožňovaly distribuovat elektřinu mnohem efektivněji, což znamenalo, že nepotřebovaly tak často nabíjet.

Nebo tak by to alespoň fungovalo, kdyby nebylo jednoho drobného detailu. Tím je stále větší náročnost systému. V současné době mobilní telefon spotřebuje denně při stejném množství provozu mnohem více elektřiny, než jeho souputník z doby začátku rozkvětu mobilních telefonů.

V důsledku to znamená, že ačkoliv máme mnohem lepší baterie, stále je musíme nabíjet podstatně častěji než dříve. Průměrný člověk dává svůj mobilní telefon do nabíječky každý večer. To však není příliš dobrý postup. Výrobci doporučují nenechávat telefon v nabíječce příliš dlouhé poté, co se plně nabije. Dochází totiž k opotřebení a snižování výkonu i životnosti baterie.

A je zde ještě jedna poměrně málo známá věc, která může snížit dobu, po kterou baterie vydrží. Tím je fakt, že málokdo nechá svůj telefon plně vybít. A přitom to je při startu nového přístroje důležité. Plným vybitím totiž dochází k plnému naformátování baterie, která bude následně pracovat dle své plné kapacity.
nabíjení elektrického automobilu
Vzhledem k uvedeným skutečnostem není divu, že lidé musí své mobilní telefony nabíjet poměrně často, ačkoliv záleží také na tom, jak moc je přístroj používán. Pokud jej užíváte minimálně, je nutné jej nabíjet méně často než v případě, že ho používáte mnoho hodin denně. V každém případě však nevydrží tak dlouho, jako kdysi, a s tím je třeba vždy počítat.